• My Vote For Homophones

Homophones - Exercises

Exercises -1

Fill in the blanks using the right choice given in brackets.

1. Get up my (sun / son).Answer
2. You (ought / aught) to have said it long ago.Answer
3. (Buoys / Boys) float on the sea to warn ships of danger.Answer
4. He skidded because he did not apply the (brake / break).Answer
5. We must try our best to (caste / cast) away all prejudices.Answer
6. I did not have the (hart / heart).Answer
7. The (hair / hare) has a short tail.Answer
8. The flesh of Kangaroo sells very (deer / dear) .Answer
9. He told me the (tail / tale) of a fox.Answer
10. The travellers had a terrible journey through the (torturous / tortuous) road.Answer
11. The children have been playing for (two / too) .Answer
12. What is the (prize / price) of it.Answer
13. Please (pray / prey) for me.Answer
14. We (peel / peal) the orange with a knife.Answer
15. Please (pass / pause) for a while.Answer
16. The time is half (passed / past) ten.Answer
17. Her face became (pale / pall) because of fear.Answer
18. (Ore / Oar) is used to row the boat.Answer
19. (Led / Lead) is a heavy metal.Answer
20. Every airport has a (hanger / hangar) .Answer
21. There is a (whole / hole) in the bucket.Answer
22. The strength for Achilles was on his (heal / heel) .Answer
23. If you want to reach God you have to (forgo / forego) worldly pleasures.Answer
24. (Fowl / Foul) bird does not fly in the air.Answer
25. She nattated series of (descrete / descreet) events.Answer
Exercises -2

Fill in the blanks using the right choice given in brackets.

1. Nobody can ......... what I tell ......... (hear / here)
ans : Nobody hears what I tell here.
Answer
2. ......... desires in our village to become a ......... (nun / none)
ans : None desires in our village to become Non.
Answer
3. She brushed away her ......... when she elarnt her booking was confirmed in three ......... A/c. (tear / tier)
ans : She brushed away her tears when she elarnt her booking was confirmed in three tier A/c.
Answer
4. ......... how the ......... is tumultuous
ans : See how the sea is tumultuous.
Answer
5. ......... ......... you till now? (Were / Where)
ans : Where were you till now?.
Answer
6. I have not ......... the ......... cover book till now. (red / read)
ans : I have not read the red cover book till now.
Answer
7. The house ......... was ......... to work for many hours without rest. (maid / made)
ans : The house maid was made to work for many hours without rest.
Answer
8. They ......... at the market where they buy ......... (meat / meet)
ans : They meet at the market where they buy meat.
Answer
9. Last ........., she was ......... (weak / week)
ans : Last week, she was weak.
Answer
10. ......... people cannot show the ......... way to success. (idle / ideal)
ans : Idle people cannot show the ideal way to success.
Answer
 
Homonyms Exercises -3

Fill in the blanks using the right choice given in brackets.

1. ........... and ........... are related subjects. (astrology / astronomy)
ans : Astronomy and astrology are related subjects.
Answer
2. She said, “I shall not ....... before I ....... (dye / die)
ans : She said, “I shall not dye before I die.
Answer
3. She ........ on a ....... which was paved with flowers. (road / rode)
ans : She rode on a road which was paved with flowers.
Answer
4. The of animals have never such a melodious music. (heard / herd)
ans : The herd of animals have never heard such a melodious music.
Answer
5. A ....... teacher is always ....... of the needs of the learners. (conscientious / conscious)
ans : A conscientious teacher is always conscious of the needs of the learners.
Answer
6. The ........ he took ........ him. (ails / ale)
ans : The ale he took ails him.
Answer
7. Japan, an ........ country, has a ....... population too. (industrious / industrial)
ans : Japan, an industrial country, has a industrious population too.
Answer
8. ....... people cannot show the ........ way to success. (ideal / idle)
ans : Idle people cannot show the ideal way to success.
Answer
9. There was a ....... on his dying face as he ....... his will. (signed / shine)
ans : There was a shine on his dying face as he signed his will.
Answer
10. ......... people, at times, have ......... fears. (imaginative / imaginary)
ans : Imaginative people, at times, have imaginary fears.
Answer

Learning Competency

Non-defining relative clause
Non-defining relative clauses are placed after nouns which are definite already.
The adjective clause which does not define the noun before it but gives additional information about the noun is called the non-defining relative clause.